Doe zelf de basis! Download de gratis SEO checklist

Blackhat SEO toepassen?

Er zijn veel misverstanden rondom Blackhat technieken voor SEO. Van dat het illegaal zou zijn tot dat je er penalties van zou krijgen.

Zoals met veel in SEO is het antwoord: Het hangt er vanaf. Wil je echt verder komen dan pagina 2? Dan is Blackhat SEO misschien wel een noodzakelijke tactiek voor kleine ondernemers (en grote).

Power SEO logo robot

Meer informatie over Blackhat SEO

Blackhat SEO

Blackhat SEO is een term die gebruikt wordt om een bepaalde vorm van zoekmachine optimalisatie aan te duiden. Deze vorm van SEO specificeert het gebruik van praktijken om de rangschikking van een website in Google en andere zoekmachines te manipuleren.

Vaak word het omschreven als niet ethisch en slecht maar het is maar net hoe je dit bekijkt. Wat goed is voor Google is vaak minder goed voor ondernemers.

Google en Whitehat experts willen niet dat SEO simpel is. Blackhat SEO is vaak een simpele strategie

Google heeft als bedrijf baat bij dat ondernemers adverteren in de zoekmachine. Als je nummer 1 staat op de term die je veel bezoekers oplevert, is het vaak nutteloos om te gaan adverteren en dit zal een ondernemer vaak ook niet doen in dit geval.

 

Linkbuilding (blackhat seo) werkt zeer goed als SEO strategie

Google heeft in het verleden een patent aangevraagd voor Pagerank. Het is een algoritme die aan de hand van links naar een site toe bepaald hoe waardevol de pagina is waarnaar gelinkt word. Dit had Google eigenlijk nooit moeten doen want toen dat patent bekend werd gemaakt had iedereen in de SEO-branche door dat met links je positie te beïnvloeden was in Google.

Tegenwoordig is kortzichtig links bouwen en ranken er niet meer bij maar als je met beleid bouwt, is er met linkbuilding nog heel goed resultaat te behalen. Doordat Google kunstmatige intelligentie gebruikt kunnen ze de relevantie voor het onderwerp beter bepalen dan vroeger dus heb je wel een combinatie van relevante content en relevante links nodig.

Combineer relevante links met links vanaf autoriteit sites zoals Google Sites, Twitter en Linktree en je hebt een goede mix om hoog te komen in Google.

Cloaking is BlackHat SEO die werkt en is niet onethisch of illegaal

Cloaking is een blackhat seo techniek waarbij je een andere inhoud toont aan Googlebot dan aan menselijke gebruikers.

Cloaking op basis van IP-adres

Dit kan op een aantal manieren, 1 cloaking methode is om zoekmachine spiders een pagina met nofollow links voor te schotelen, terwijl je mensen een pagina met dofollow links voorschotelt. Zo kun je webmasters voor de gek houden dat je naar hun pagina terug linkt, maar in werkelijkheid dit niet doet als Google langskomt op de pagina.

Cloaking in de title tag

Een andere cloaking manier is wat simpeler. Je maakt de title tag van de pagina gewoon langer dan dat Google laat zien in de zoekresultaten en gooit er in de overige posities allemaal woorden in die relevant zijn voor het onderwerp. In sommige gevallen werkt dit.

Cloaking is een manier die nog steeds goed werkt als je het doet met geavanceerde tools die de Googlebot goed in de gaten houden en bijvoorbeeld bijhouden welke IP-adressen Google gebruikt om pagina’s te indexeren. Powerseo heeft toegang tot zo’n tool en dit werkt nog steeds. Zogenaamde experts roepen al jaren dat dit gaat stoppen met werken, maar er is geen indicatie dat dit het geval is. Ze riepen in 2010 al dat het niet meer werkte en in 2021 is het nog steeds een tactiek die geld oplevert.

Cloaking onder een ‘lees verder’ tag

Een persoonlijke favoriet van vele websites die pretenderen whitehat SEO tot de letter uit te voeren maar in werkelijkheid gewoon aan het cloaken zijn. Neem een voorbeeld aan onderstaande screenshots.

Heel klein aan de zijkant staat een blauw woordje meer. Er zijn weinig mensen die het opvalt.

Als iemand er op klikt, word de cloak duidelijk. Een heel scala aan links naar andere categorieën word zichtbaar samen met tekst die verborgen word omdat mensen geen tekst willen lezen maar een product willen kiezen. Superslim!

Google wil cloaking wel een beetje tegengaan

Google is natuurlijk niet gek en probeert wel een beetje om cloaking technieken te tekkelen, maar het is ook weer niet zo dat ze er heel veel geld in investeren. Anders was cloaking al lang een ding van het verleden. Google wil dus deze blackhat SEO-techniek liever niet maar ze halen ook niet alles uit de kast om cloaking helemaal uit te bannen.

Zoals boven te zien valt gebruiken zelfs grote bedrijven een vorm van cloaking. Maar ‘doe het vooral’ niet is het verhaal van de meeste experts.

Duplicate content gebruiken op meerdere pagina’s van je website als Blackhat tactiek

Dezelfde tekst gebruiken met een kleine aanpassing zoals plaatsnaam om te ranken in verschillende steden zou volgens experts totaal niet werken. Als we naar de praktijk kijken zien we het volgende.

Dezelfde tekst. Andere plaatsnaam

Bovenstaande resultaten staan op plek twee voor de zoekwoorden waarop gemikt word. Al zou dit bedrijf maar 1 klant per jaar halen uit deze pagina’s dan is het de moeite al waard om dit te ontwikkelen.

Een blackhat tactiek die gewoon werkt ondanks de dubbele content. Experts zullen zeggen dat er geen concurrentie is of dat het een onbenullig voorbeeld is.

Maar dan zou het nog steeds niet moeten werken als Google zo goed is toch? Of deze pagina’s zouden verbannen moeten zijn uit de index. Experts hebben vaak geen idee waar ze over praten omdat ze de praktijk helaas niet volgen.

Keyword Stuffing werkt supergoed als je weet waar je je keywords neer moet zetten

Keyword stuffing word ook als Blackhat techniek gezien. Het beeld doemt op van een website die vol staat met hetzelfde woord om zo hoog te scoren op dat zoekwoord. Uiteraard weet Google daar wel raad mee en gaat dit niet hoog laten scoren. Maar keyword stuffing op een intelligente manier word bestraft door je op nummer 1 te zetten in de resultaten soms.

Een voorbeeld waarbij keyword stuffing prima gewerkt heeft en Google het gewoon toestaat (en dus niet even maar al jaren en jaren).

Google zelf op het woord “spellen” als je het niet gelooft. Plek 2 word bezet door 999games.nl.

Als we vervolgens kijken hoe vaak het woord spellen in de broncode voorkomt dan zie je dat Keyword stuffing nog steeds een geweldige vorm van hoog komen in Google kan zijn.

Maar liefst 207 keer word het woord ‘spellen’ genoemd op deze pagina. Keyword stuffing is springlevend en word niet afgestraft in dit geval. Wat de experts daarover melden is niet bekend. Wel dat ze het afraden omdat er een ‘straf’ zou volgen van Google.

Deze website heeft de straf gekregen dat ze op nummer 2 staan op een zoekwoord met een zoekvolume van 14800 per maand.

2 + 8 =

Locatie en Contact

PowerSEO
Cantaart 11
9291 AK Kollum

Whatsapp: Klik hier

Info@powerseo.nl

Wie is PowerSEO

PowerSEO is een merk van VDMmarketing. Al meer dan 10 jaar ervaring in SEO met bewezen methodes. Met dank aan Zelfranken voor theorie over Linkbuilding.

[grw id="30558"]