Wat is een Exact Match Domain en wat zijn de voordelen en nadelen?

Gratis SEO advies via Facebook wacht op jou. Je staat er niet alleen voor. Word gratis lid (klik op het plaatje)!

Power SEO logo robot

Bij het kiezen van een domeinnaam voor je bedrijf is het van belang om te overwegen om een exact match domein te gebruiken.

Liever meer over dit onderwerp leren via video? Kijk hieronder.

1. Wat is een exact match domein en waarom zou je er een gebruiken

Een Exact match domain is een domein dat exact overeenkomt met de zoekterm die je target. Dus als je het zoekwoord ‘nieuwe schoenen’ target dan is nieuweschoenen.nl de EMD (exact match domain).

Een exact match domein helpt je hoger te scoren in de resultatenpagina’s van zoekmachines en kan ook helpen het doorklikpercentage van je website te verbeteren. Wanneer de meeste mensen online iets zoeken, typen ze vaak het volledige woord of zinsdeel in een zoekmachine.

Als iemand bijvoorbeeld een nieuw paar schoenen wil kopen, typt hij misschien “nieuwe schoenen kopen” in. Als het domein van je website “www.nieuweschoenenkopen.nl” is, dan heb je een veel grotere kans dat die persoon je site vindt en erop klikt.

Daarnaast kun je je branding en backlinkstrategie ook helemaal op dat zoekwoord afstemmen. Dat is een voordeel van een exact match domain. We raden wel aan om een EMD te gebruiken voor een site naast je hoofdsite. Dit omdat een EMD vaak beperkt is in gebruik. Het gaat vaak over 1 onderwerp en dat is niet handig als je ook iets anders wilt gaan verkopen of wilt vertellen.

2. Hoe vind je een exact match domain

Als je een exact overeenkomend domein wilt hebben, kun je via deze website nagaan of het domein beschikbaar is. Je voert het zoekwoord in waarop je gevonden wilt worden. Zo vind je een EMD

Je kunt ook andere domeinenextensies proberen, zoals .com of .eu.

3. Hoe gebruik je een exact match domein

Het beste is om de site die je er op plaatst alleen maar over het onderwerp te laten gaan van de EMD en niet af te wijken van het onderwerp. Dit beperkt je natuurlijk wel maar het heeft geen nut om over paarden te gaan praten als je site nieuweschoenen.nl is. Je wilt het over schoenen hebben.

Een EMD is geen wondermiddel en het garandeert je niet de eerste plaats in de SERPs, maar het kan je wel een groot voordeel geven, vooral als je net begint.

4. De voordelen van het gebruik van een exact match domein

Het belangrijkste voordeel van een exact overeenkomend domein is dat je veel meer kans hebt om hoger te scoren in de zoekmachine resultaten pagina’s voor je doelgerichte zoekwoord. Bovendien kan een exact overeenkomend domein ook helpen het doorklikpercentage van je website te verbeteren.

5. Nadelen van een exact match domein

Een EMD heeft wel enkele nadelen die je niet negeren. Het eerste is dat het moeilijk kan zijn een goede, beschikbare domeinnaam te vinden die exact overeenkomt met je doelzoekwoord.

Bovendien kan een EMD de groeimogelijkheden van je website beperken als je verder wilt uitbreiden dan het aanvankelijke zoekwoord of onderwerp. Daarom is het belangrijk om een EMD niet je hoofdsite te maken (tenzij er genoeg over te praten valt) maar een site voor er bij. Je kunt prima 2 of 3 sites er bij hebben.

6. Tips voor het registreren van een domeinnaam

Bij diverse aanbieders kun je vrij goedkoop een domeinnaam registreren. Bijvoorbeeld bij Versio is op het moment van schrijven een .nl domeinnaam maar 1 euro voor een heel jaar.

Maar ook bij Vimexx is een domeinnaam niet duur. Je kunt een domeinnaam eigenlijk wel bij elke hosting partij registreren en het is absoluut niet moeilijk.

Conclusie over exact match domeinen

Een exact match domein kan je helpen hoger te scoren in de zoekmachine resultaten pagina’s, en ook het doorklik-percentage van je website verbeteren. Het is echter belangrijk te bedenken dat een EMD wel enkele nadelen heeft en niet je hoofdwebsite moet zijn. Als je net begint, dan kan het gebruik van een EMD een goed idee zijn. Als je nog een goede EMD zoekt dan is het slim om lid te worden van mijn Facebookgroep. Daar komen regelmatig EMD’s voorbij voor weinig geld.

Locatie en Contact

PowerSEO
Cantaart 11
9291 AK Kollum

Whatsapp: Klik hier

Info@powerseo.nl

Wie is PowerSEO

PowerSEO is een merk van VDMmarketing. Al meer dan 10 jaar ervaring in SEO met bewezen methodes.

× Hoe kan ik je helpen?