Hoe houd je makkelijk bij of de Googlebot op je website is geweest

door | mrt 11, 2022 | SEO

Power SEO logo robot

Wat is de Googlebot?

De Googlebot is een web crawler die Google helpt websites te indexeren voor hun zoekmachine. Wanneer de Googlebot een website crawlt, zoekt hij naar nieuwe en bijgewerkte inhoud. Als hij iets vindt, voegt hij de nieuwe inhoud toe aan Google’s index. Dit helpt mensen je website te vinden als ze zoeken naar trefwoorden die met je site te maken hebben. Het is dus letterlijk een spin in het wereld wijde web. Daarom word het ook wel een spider genoemd.

Hoe kun je controleren of de Google Robot op je pagina is geweest?

Met een simpele WordPress plug-in kun je nagaan of de Googlebot op je pagina langs is geweest. De ‘Simple Googlebot visit‘ plug-in laat per pagina of bericht op je WordPress website zien of deze een bezoek heeft ontvangen van de Googlebot. Je installeert de plug-in en dan werkt hij ook direct al.

Wordpress plugin simple Googlebot visit

Waar kun je zien dat de Googlebot is langs geweest?

Dit zie in je het overzicht van de pagina’s die je op je WordPress site hebt. Dit zelfde geld voor de berichten op je WordPress site. Als je custom posttypes hebt aangemaakt dan kun je die eventueel toevoegen aan de plug-in in de settings.

Waarom wil je weten of de Googlebot op je pagina is geweest?

Weten of de Googlebot op je pagina is geweest is een goede manier om te bepalen hoe goed je website door Google geïndexeerd wordt. Als je onlangs nieuwe inhoud hebt gepubliceerd en die verschijnt niet in de zoekresultaten van Google, dan kun je nagaan of de Googlebot je pagina bezocht heeft

Als de Googlebot je pagina niet bezocht heeft, kun je stappen ondernemen om je website te verbeteren zodat de Googlebot je site vaker bezoekt.

Hoe zorg je er voor dat de Googlebot je site vaker bezoekt?

Er zijn een aantal manieren om je site aantrekkelijker te maken voor de Googlebot, en zo je positie in Google’s zoekresultaten te verbeteren. We bespreken er hier een paar.

1. Gebruik trefwoorden in je titels en beschrijvingen

Als je een titel voor je blogpost of pagina maakt, gebruik dan trefwoorden die mensen kunnen gebruiken om je inhoud te vinden. Gebruik die trefwoorden ook in de metabeschrijving van je pagina. Dit vertelt Google waar je pagina over gaat en maakt de kans groter dat Googlebot je pagina crawlt en dat je pagina in de zoekresultaten verschijnt.

2. Voeg regelmatig nieuwe inhoud toe

Een van de beste manieren om de Googlebot je site vaker te laten bezoeken is door regelmatig nieuwe inhoud toe te voegen. Als je nieuwe inhoud toevoegt, zal Googlebot je site vaker bezoeken om je nieuwe inhoud te indexeren. Dit helpt je ranking in de zoekresultaten te verbeteren omdat het Google laat zien dat je site actief en relevant is.

3. Promoot je inhoud

Als je je inhoud promoot, is de kans groter dat mensen een link naar je site plaatsen. Dit helpt Googlebot je site te vinden en hem vaker te crawlen. Je kunt je inhoud promoten via sociale media, e-mail marketing, en andere methoden.

4. Gebruik Google Search Console

Google Search Console is een gratis hulpmiddel van Google dat je helpt te begrijpen hoe Google je site ziet. Het helpt je ook je sitemap in te dienen en Google te vragen je site te crawlen. Dit is een goede manier om er zeker van te zijn dat Googlebot je site bezoekt en je inhoud indexeert.

5. Gebruik een XML sitemap

Een XML sitemap is een bestand dat alle URL’s op je website. Je kunt een XML sitemap maken met een aantal verschillende hulpmiddelen. Als je je XML sitemap gemaakt hebt, kun je hem bij Google indienen met de Google Search Console. Dit zal Googlebot helpen alle pagina’s op je website te vinden en te indexeren.

6. Optimaliseer je website voor mobiel

Steeds meer mensen openen websites op hun mobiele telefoons. Als je website niet voor mobiel geoptimaliseerd is, wordt het moeilijker voor Googlebot om je site te crawlen en te indexeren. Mobiel-vriendelijke websites hebben ook meer kans om hoger te scoren in de zoekresultaten.

7. Gebruik SSL

SSL is een beveiligingsprotocol dat gegevens versleutelt tussen je server en de browser van de bezoeker. Dit helpt houdt je website veilig en maakt het waarschijnlijker dat Googlebot je site zal crawlen en indexeren. Je kunt gratis SSL voor je website krijgen bij een aantal aanbieders.

8. Voeg broodkruimels aan je site toe

Broodkruimels zijn navigatie links die de weg tonen die een bezoeker nam om op een bepaalde pagina op je website te komen. Deze zijn nuttig voor zowel bezoekers als Googlebot. Ze helpen bezoekers door je site te navigeren, en ze helpen Googlebot de structuur van je site te begrijpen.

9. Gebruik canonieke tags

Canonieke tags zijn HTML tags die Google vertellen welke versie van een pagina geïndexeerd moet worden. Bijvoorbeeld, als je dezelfde inhoud op twee verschillende pagina’s hebt, kun je canonical tags gebruiken om Google te vertellen welke pagina geïndexeerd moet worden. Dit helpt voorkomen dat dubbele inhoud geïndexeerd wordt, wat je ranking in de zoekresultaten kan schaden.

10. Gebruik robots.txt bestanden

Een robots.txt bestand is een bestand dat zoekmachine crawlers vertelt welke pagina’s ze moeten crawlen en welke pagina’s ze moeten negeren. Je kunt een robots.txt bestand gebruiken om gevoelige pagina’s van je website te weren. Je kunt ook een robots.txt bestand gebruiken om Google te vertellen welke pagina’s op je website je niet geïndexeerd wilt zien. Dit kan helpen je website te beschermen tegen bestraffing voor dubbele inhoud.

11. Optimaliseer je afbeeldingen

Als je afbeeldingen naar je website uploadt, zorg er dan voor dat je ze optimaliseert voor het web. Dit betekent dat je het juiste bestandsformaat gebruikt en de afbeeldingen optimaliseert voor grootte en snelheid. Als je je afbeeldingen optimaliseert, zullen ze sneller op je website laden en zal Googlebot ze eerder crawlen.

Locatie en Contact

PowerSEO
Cantaart 11
9291 AK Kollum

Whatsapp: Klik hier

Info@powerseo.nl

Wie is PowerSEO

PowerSEO is een merk van VDMmarketing. Al meer dan 10 jaar ervaring in SEO met bewezen methodes.

× Hoe kan ik je helpen?